Ethiek

Ethiek

Ethics 01 Orange Small

 

Elk meubel draagt zijn geschiedenis bij zich in de vorm van schade, maar ook in de vorm van patina, oude gereedschap- en gebruikssporen die deel uitmaken van een antiek meubel. Deze uitstraling en sporen willen we zoveel mogelijk behouden, zodat onze manier van restaureren terughoudend zal zijn.

We werken zoveel mogelijk reversibel, omdat opvattingen en technieken over meubelrestauratie in de loop van de tijd veranderen, zodat onze toevoegingen weer ongedaan gemaakt kunnen worden als dat in de toekomst nodig is.

We staan veel achter de werkbank en gebruiken naast hedendaagse machines ook gereedschap uit de tijd van het meubel.

Eigenschappen van uiteenlopende houtsoorten en andere materialen zijn ons vertrouwd; of het nu om fineer of massief hout gaat, been of koperbeslag.

Forgotten Woods & Floors werkt met traditionele materialen volgens de traditie van de ambachtelijke meubelmakerij: huiden- en beenderlijm, zuivere bijen- en carnaubawas, schellak (politoer), plataardige en minerale pigmenten, maar ook met de nieuwste synthetische restauratiematerialen, indien reversibiliteit, stabiliteit en kleurechtheid van de gebruikte materialen van belang zijn.

In sommige gevallen voeren we een meubelrestauratie “onzichtbaar” uit met dezelfde materialen als die van het meubel en in andere gevallen moet het door de meubelrestaurator toegevoegde materiaal later altijd te herkennen zijn, zodat bijvoorbeeld voor een afgietsel wordt gekozen, dat dan wordt geretoucheerd.

Herstelde schades, waaronder fineerinzetten, breuken en scheuren worden door ons zodanig gerestaureerd dat ze niet of nauwelijks opvallen.

Wij zorgen ervoor dat:

    • we zoveel mogelijk te weten komen over de herkomst van het te restaureren meubel
    • we weten welke materialen in het te restaureren meubel zijn verwerkt
    • we weten welke restauraties er verantwoord kunnen worden uitgevoerd
    • we bij antiekrestauratie gebruikmaken van authentieke en reversibele materialen
    • de eigenaar van het meubel altijd op de hoogte wordt gehouden

Een goed uitgevoerde restauratie maakt een langere levensduur mogelijk en geeft meerwaarde aan uw meubel.